21 Decembrie 2024, 17:38:17

Autor Subiect: Noaptea Muzeelor la Rosiori - 14 mai 2011  (Citit de 2955 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

15 Mai 2011, 13:06:42

mihaiatanasie

  • Mesaje postate: 2605
  • Gen: Bărbat
Sambata, 14 mai, la Rosiorii de Vede s-a respirat acelasi aer ca in toate orasele europene unde exista muzee. Pentru prima oara in istoria lui, Muzeul Municipal de Istorie “Petre Voivozeanu” si-a deschis toate portile pentru o noapte alba.
Desi tanara directoare a institutiei, dna Vera Cojocaru, nu avea experienta organizarii unui astfel de eveniment, creativitatea proprie si resursele locale au ajutat-o sa puna la punct un program atractiv, diversificat si interesant, care a tinut o mare multime de oameni “in priza” pana la miezul noptii.
Au ajutat la o activitate foarte frumoasa Primaria municipiului, Consiliul Judetean, Casa de Cultura, Protoieria, scolile de la Beuca si Merisani si un prof de la Liceul Economic.
Pe lumina, dupa ora 19.00, pe scena din fata Muzeului au cantat si dansat elevii de la Beuca, si au incalzit atmosfera. Apoi, preotii apartinand de protoieria noastra au aratat ca stiu sa cante, in cor, pe patru voci, si cantece lumesti, patriotice, prelucrari de folclor si coruri din opere. Pana la momentul asta nu am poze, ca de obicei mi-am lasat camera acasa.
Dupa lasarea intunericului, aprinderea lumanarilor (si sosirea camerei) ...



... Vera Cojocaru a rostit cuvantul de deschidere.



Mesajul autoritatii locale a fost transmis de viceprimarul Iulian Silviu Voicu


Programul, prezentat de Denisa Stoicheci



a fost reluat cu un recital de muzica folk. Interpretii sunt tineri din Rosiori, pregatiti de Silviu Arsu si Tedy Stanga, de la Casa de cultura.





S-a continuat cu un montaj de cantece din zona asta folclorica, realizat de copiii de la Scoala din Merisani.





A preluat microfonul dl Eugen Ovidiu Vlad. Domnia sa este vicepresedintele Consiliului Judetean, dar mai ales un cunoscut muzeograf si cercetator istoric. A facut o rememorare a momentului 4 martie 1977, asa cum a fost la Rosiorii de Vede (eu inca nu prea stiam exact unde se afla orasul asta ...  nici nu prea auzisem de el). De fapt, este vorba de o lucrare a dlui Vlad, o carte recent aparuta.



Lume multa si extreme de atenta.





A urmat momentul dedicat istoriei aviatiei – altfel nu se justifica aparitia aici a reportajului de fata. Pour la bonne bouche, vorba romanului.





Interventia asta a venit in continuarea celei pe care am avut-o la Bailesti cu doua saptamani in urma. Daca atunci am descris in fata bailestenilor locul unde s-a nascut Irina Burnaia, de data asta am descris rosiorenilor locul unde s-a nascut si a fost comemorat Petre Ivanovici, dar si ceremoniiile de la 29-30 aprilie. Poate avem si noi noroc, la Rosiori, de un miting pentru cinstirea memoriei inaintasilor?!



Am prezentat, cu ocazia asta, si cartea Irinei Burnaia, “Aripile mele”, reeditata cu ajutorul prietenilor de la ARPIA Craiova, pentru care concetatenii mei ar trebui sa fie recunosctori (si unii, aceia care inteleg fenomenul, sunt).

Domnul Eugen Vlad a semnat autografe pe cartile oferite celor prezenti.



A urmat vernisarea unei expozitii inedited de fotografii, sub genericul “Orasul in noapte”. Au fost patru expozanti, nici unul fotograf de meserie, dar toti foarte meseriasi: Eugen Vlad, Iulian Voicu (despre care am vorbit mai sus), ziaristul Gabriel Argesanu si doctorul Stefan Ragalie. Va rog sa vedeti cata lume a participat la eveniment, desi era trecut de ora 23.00











Viceprimarul Iulian si jurnalistul Gabi, in ipostaza de artisti fotografi, isi prezinta lucrarile. Pacat ca nu le pot expune si eu aici, ar merita cu prisosinta.





In tot acest timp, salile expozitiilor permanente ale Muzeului a fost deschise publicului.
Am ajuns acasa pe la miezul noptii, dupa o activitate care ne-a surprins pe toti cu succesul obtinut. Sper sa se repete, pentru ca eu ma gandesc deja la ce sa povestesc anul (a)viitor.
memorat
Advertisement