02 Ianuarie 2025, 17:57:49

Autor Subiect: Bilantul Primarului General  (Citit de 3903 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

05 Aprilie 2012, 16:49:03

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
Ce le promitea Oprescu bucureștenilor: parc cu căprioare, 21 de parcări și un nou spital municipal. VEZI CE S-A REALIZAT

Astăzi, Sorin Oprescu face bilanțul celor patru ani de mandat. Medicul independent i-a câștigat în 2008 pe bucureșteni de partea sa promițând că va transforma proiectul Esplanada în parc verde în care vor fi aduse căprioare, că va construi 2.500 de locuințe pentru copii, case pentru bătrâni, un nou Spital Municipal sau 21 de parcaje pe structură mecanică. B365.ro vă prezintă o recapitulare a promisiunilor electorale din 2008 ale actualului primar general, dar și gradul de realizare a acestora.
Campania electorală din 2008 a primarului general, Sorin Oprescu, a rămas în memoria bucureștenilor mai ales prin proiectul său principal, autostrada suspendată. Sorin Oprescu îi anunța pe alegătorii bucureșteni că dacă va fi ales primar general al Capitalei va construi o autostradă suspendată care să străbată orașul de la nord la sud “pe rază”. Autostrada va zbura chiar pe la etajele trei-patru ale blocurilor, spunea atunci actualul edilul-șef. Proiectul a fost readus în discuție cu un an înainte de noile alegeri din 2012 și a fost modificat complet față de promisiunile din 2008. Concomitent s-au triplat și costurile proiectului. În pragul unei noi campanii electorale pentru un al doilea mandat la Primăria Capitalei, proiectul autostrăzii există doar pe hârtie. Au fost finalizate Planul Urbanistic Zonal și studiul de fezabilitate, însă acestea nu au fost încă aprobate de Consiliul General al Municipiului București. (Vezi cum a evoluat proiectul autostrăzii suspendate și cum s-au triplat costurile).

Căprioare la doi pași de Piața Unirii

Tot în campania electorală, independentul Sorin Oprescu le spunea bucureștenilor că pe locul mult anunţatului proiect Esplanada va face parc în care va aduce căprioare. La patru ani de la anunț, pe terenul de 10 hectare de lângă Biblioteca Națională, rămas viran, bucureștenii pot admira doar câini vagabonzi. La fel cum proiectul Esplanada a fost abandonat de investitorii, și Sorin Oprescu a uitat de parcul promis locuitorilor Capitalei.

Iar câinii care își fac veacul în centrul Capitalei amintesc de o altă promisiune a actualului edil-șef. În 2008, Sorin Oprescu spunea că va curăța Bucureștiul de câini vagabonzi. Iar în acest scop, explica el, va înființa Poliția Animalelor are să se ocupe în mod corespunzător de animale și să construiască câte adăposturi sunt necesare pentru animalele abandonate.

“Poliția Animalelor” nu a fost înființată nici acum, și nici adăposturile nu a fost construite. Abia la sfârșitul anului trecut, deci cu câteva luni înainte de campania electorală, au fost demarate lucrările pentru extinderea adăpostului de la Mihăilești. Pe parcursul lucrărilor de modernizare și extindere, adăpostul de la Mihăilești este nefuncțional, astfel că în acest moment municipalitatea poate adăposti câini fără stăpân doar în adăpostul de pe Theodor Pallady, cu o capacitate de aproximativ 180 de locuri. Potrivit estimărilor, în București sunt în jur de 50.000 de câini maidanezi. După extindere, adăpostul de la Mihăilești va avea o capacitate de 1.000 de locuri.

21 de parcaje pe structură metalică promise

În 2008, Sorin Oprescu le promitea bucureștenilor că va rezolva și problema parcărilor din Capitală. Soluția, potrivit candidatului independent, era construirea a 21 de parcaje pe structură metalică. În aproape patru ani de mandat nicio parcare nu a fost finalizată în Capitală, nici pe structură metalică și nici subterană. În prezent se lucrează la parcarea subterană de la Universitate. Potrivit ultimului termen oferit de edilul-șef, parcarea va fi dată în folosință în luna mai. Parcarea subterană din centrul Bucureștiului, structurată pe trei niveluri, va avea 420 de locuri pentru autoturisme și 21 pentru motociclete. Prețul parcării va fi de 0,36 euro pe oră, conform afirmațiilor primarului general.

De asemenea, primăria lucrează la ridicarea unei parcări pentru navetiști de tip park&ride în Băneasa la capătul liniei de tramvai 5. Parcarea ar fi trebuit finalizată în 2011, însă proiectul abia a fost demarat.

În rest, primarul anunță în continuare doar proiecte de parcări, toate pe hârtie. Astfel, parcarea subterană de la Piața Charles de Gaulle cu 603 locuri ar fi trebuit finalizată la începutul lui 2012, însă până în prezent lucrările nici măcar nu au fost începute. Sunt proiectate parcări subterane și la Piața Alba Iulia (1496 locuri), Piața Dorobanți (254 locuri), Walter Mărăcineanu (240 locuri), Edgar Quinet (380 locuri) și Centrul istoric (400 locuri). Și acestea aveau ca termen de finalizare perioada 2012-2013 însă lucrările nu au fost încă începute și nici nu există un termen concret pentru demararea lor.

Un nou spital municipal construit în Capitală?

Medic chirurg de profesie, Sorin Oprescu anunța în campania electorală din 2008 că odată ajuns la conducerea Primăriei Capitalei va construi un nou spital municipal în București. După alegerea sa în funcția de primar general, proiectul a fost însă abandonat. În schimb au fost lansate o serie de proiecte pentru extinderea unor spitale deja existente. Astfel, Spitalul Colentina se va muta într-o nouă clădire cu 7 etaje ce va fi construită în curtea unității sanitare. Potrivit ultimelor estimări lucrările de construcție ar urma să înceapă în primăvara acestui an.

Și spitalul Foișor va fi extins cu o nouă clădire cu 4 etaje. Al treilea spital bucureștean care va fi transformat este cel pentru copii “V. Gomoiu”. Spitalul va fi extins, modernizat și echipat. În curtea actualului spital va fi construită o nouă clădire cu 7 etaje și 278 de paturi.

Reabilitarea școlilor începută de Videanu nu a fost nici acum finalizată

La capitolul educație, programul electoral al candidatului Sorin Oprescu era foarte stufos. Actualul edil-șef anunța în campania electorală că reabilita complet școlile din Capitală, va construi 60 de terenuri de sport și va moderniza campusurile universitare.

Programul de reabilitare a școlilor din București a fost moștenit de Sorin Oprescu de la predecesorul său Adriean Videanu. Programul datează din 2003 și nu a fost terminat nici după aproape patru ani din mandatul lui Sorin Oprescu. Programul de reabilitare a infrastructurii educaționale din Capitală a fost finanţat cu 112,2 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii şi cu 141 milioane de euro de la bugetul local și cuprinde 102 școli din Capitală. Ultimul termen de finalizare a programului oferit de municiaplitate era primăvara acestui an. Programul va fi încheiat doar cu 100 de școli reabilitate în loc de 102. Astfel, două dintre cele 102 şcoli, respectiv Şcoala generală nr. 10 şi Şcoala generală nr. 47 sunt în litigii în justiţie, iar BEI nu va mai prelungi termenele de finanţare.

În cadrul programului au fost construite sau modernizate 36 de săli de sport, peste 350 de laboratoare de informatică, chimie, biologie, fizică, dar și 90 de cabinte medicale și 34 de cabinete stomatologice.

Cât privește modernizarea campusurilor universitare, acesta este un alt proiect care a fost abandonat de Sorin Oprescu după câștigarea alegerilor.

2.500 locuințe pentru tineri și case pentru bătrâni

În 2008, Sorin Oprescu încerca să atragă și tinerii și bătrânii de partea lui oferindu-le case. Cel puțin așa le promitea candidatul independent. Într-o emisiune televizată difuzată, Oprescu spunea că terenul pe care se află uzinele Republica ar trebui cumpărat de Primărie și făcut acolo între 2.000 și 2.500 de locuințe. Și pentru bătrâni spunea că va construi case și le va asigura acces gratuit la spectacole de teatru si film. Sorin Oprescu a ajuns primar, însă nu s-au construit locuințe nici pentru tineri, nici pentru persoanele în vârstă.

Taxă de solidaritate de 10 euro impusă bucureștenilor bogați

Tot în 2008, candidatul independent Sorin Oprescu promitea bucureștenilor că dacă va fi ales va impune o taxă “de solidaritate” de 10 euro pentru cei bogați, banii urmând să fie folosiți pentru realizarea de cantine sociale pentru săraci. De asemenea, Oprescu spunea că odată ajuns la conducerea Primăriei Capitalei va construi un parc tematic sportiv, dar și că va lua măsuri pentru valorificarea potențialului geotermal din subsolul orașului. La patru ani de la alegerea sa la Primăria Capitalei, proiectele de mai sus nu au depășit stadiul de programul electoral.

B365.ro a cerut primarului general, un punct de vedere privind promisiunile sale din campania electorală și gradul de îndeplinire a acestora. Edilul-șef ne-a răspuns prin Biroul de presă al Primăriei Capitalei că va prezenta alegătorilor realizările sale la sfârșitul mandatului.


http://b365.realitatea.net/news/ce-le-promitea-oprescu-bucurestenilor-in-2008-parc-cu-caprioare-21-de-parcari-si-un-nou-spital-municipal-vezi-ce-s-a-realizat/
memorat
Advertisement
Partenerii Asociatiei Ro-Trans

Parteneri "Asociatia Ro-Trans":

05 Aprilie 2012, 16:51:09
Răspuns #1

lusica

  • COLABORATORI FORUM RO-TRANS
  • *
  • Mesaje postate: 4027
  • Gen: Bărbat
BILANT SFARSIT DE MANDAT DOMNUL PRIMAR GENERAL SORIN OPRESCU
memorat
Advertisement